مزارع و باغات

 

واحد مهندسی تولید و خدمات کشاورزی گوکرن مجري طرح‌هاي ارگانيك، فعال در زمینه تولید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک می باشد و مزارع تحقیقاتی- تولیدی خود را با تکیه بر هدف ارتقاء سلامت جامعه و عدم استفاده از کودها و سموم شیمیایی و جایگزینی نهاده های ارگانیک، بیولوژیک و آفت‌كش‌هاي طبيعي با پایه های زیستی راه‌اندازی کرده که در این مزارع کلیه ی عملیات کاشت، داشت و برداشت و به طور کلی پروسه‌ی تولید تحت کنترل و نظارت مستقیم کارشناسان و متخصصین مجموعه می باشد و محصولات متعددی نظیر سبزي و صيفي، حبوبات، غلات و گياهان دارويي و … را توليد و روانه بازار می نماید.
نقش کشاورزي ارگانيک چه در کشاورزي و چه در فرآوري و چه در توزيع يا مصرف، پايداري و افزايش سلامت اکوسيستم ها و ارگانيسم ها از کوچکترين مخلوقات در خاک تا انسان مي باشد.

 

مزارع شرکت گوکرن:
۱) مزرعه تحقیقاتی اصفهان
۲) مزرعه تحقیقاتی- تولیدی خمینی شهر
۳) مزرعه تولیدی فریدن

۴) مزارع تحت پوشش

 

مزرعه شماره ۱ گوکرن

موقعیت جغرافیایی: اصفهان
شرایط کشت و تولید: فضای باز، گلخانه
وضعیت آب و هوایی: گرم و خشک
مساحت زیر کشت: ۳ هکتار
تعداد سایت های تحقیقاتی: ۸ عدد

منبع تامین آب: چاه
روش آبیاری: قطره ای و غرقابی


محصولات باغی و زراعی:
• غلات و حبوبات (Cereals/Grains) : گندم، جو، ذرت
• گیاهان دارویی (Medicinal plants) : نعناع فلفلی
• سبزیجات میوه‌ای و جالیزی (Cucurbit & fruit) : گوجه‌فرنگی، خیار، بادمجان، فلفل دلمه و قلمی، بامیه
• سبزیجات برگی (Leafy vegetables) : اسفناج، جعفری، ریحان
• سبزی های تيره كلم‌سان (Cole crops) : كلم پیچ، گل کلم، كلم پيچ، کلم بروکلی، کلم بروکسل

محصولات دامی: –

این مزرعه جایگاهی است برای پیاده سازی و دستیابی به روش های تولید محصولات سالم و ارگانیک اعم از سبزی و صیفی جات.
با بهره وری از تجارب کشاورزی سنتی و تلفیق آنها با کشاورزی مدرن، تمامی عملیات کاشت، داشت و برداشت با حضور و نظارت مستقیم کارشناسان کشاورزی صورت می گیرد.
قابل ذکر است که محصولات کشت شده در این مزرعه متناسب با فصل زراعی و همچنین با توجه به اهمیت تناوب زراعی متفاوت می باشد.
در فرآیند تولید این محصولات هیچ گونه کود و سم شیمیایی استفاده نمی شود و استفاده از کودهای آلی، خاک ورزی نیمه حفاظتی، کشت مخلوط، طرح آبیاری قطره ای و غرقابی، استفاده از ارقام مقاوم به بیماری از روش های مدیریتی در این مزرعه می باشد.


همچنین اعمال مدیریت تلفیقی آفات (IPM) ، استفاده از جلب کننده های آفات مانند کارت زرد و تله های فرمونی، استفاده از روش های کنترل بیولوژیک (به طور مثال: کنترل بیولوژیک علیه آفت مینوز برگ گوجه فرنگی با استفاده از باکتری باسیلوس تورینژینسیس (BT) )، استفاده از کنترل طبیعی برای مبارزه با آفت به وسیله ی حمایت از دشمن طبیعی آن (کفشدوزک ۷ نقطه ای) از روش های کنترل در طرح های اجرا شده در این مزرعه می باشد و در صورت لزوم برای مبارزه با علف های هرز از روش مکانیکی استفاده می گردد.
لذا جهت آشنایی مردم با روش های تولید صیفی جات بدون استفاده از سموم شیمیایی و علف کش ها، فرهنگ سازی استفاده از محصولات سالم و ارگانیک، بیان مشکلات کشاورزی رایج و ارگانیک، لمس طبیعت، بهره وری از لذت گردش در مزرعه ارگانیک و به طور کلی آشنایی با این معقوله، بازدیدهای متعددی برای عموم مردم برگزار می گردد.

 

مزرعه شماره ۲ گوکرن

مزرعه شماره (۲)
موقعیت جغرافیایی: اصفهان – شهرستان خمینی شهر
شرایط کشت و تولید: فضای باز، گلخانه
وضعیت آب و هوایی: گرم و خشک
مساحت زیر کشت: ۱۰ هکتار
تعداد سایت های تحقیقاتی- تولیدی: ۱۱ عدد

منبع تامین آب: چاه
روش آبیاری: قطره ای و غرقابی


محصولات باغی و زراعی:
• غلات و حبوبات (Cereals/Grains) : گندم، جو، ذرت، لوبیا
• گیاهان دارویی (Medicinal plants) : نعناع فلفلی، تره فرنگی و…
• سبزیجات میوه‌ای و جالیزی (cucurbit & fruit) :گوجه‌فرنگی، خیار، بادمجان، فلفل دلمه و قلمی،کدو خورشتی و حلوایی، بامیه
• سبزیجات برگی (leafy vegetables) : کاهو، اسفناج، جعفری، ریحان، ترخون، شوید، شنبلیله، تره، شاهی، نعناع
• سبزی‌های ريشه‌ای و غده ای (Root & Tuber crops) : سیب زمینی، هويج، چغندر لبويی، شلغم، تربچه
• سبزی‌های پيازی (Bulb crops) : پياز، تره ایرانی
• سبزی های تيره كلم‌سان (Cole crops) : گل کلم، كلم پيچ
محصولات دامی:

در این مزرعه علاوه بر کشت محصولات در فضای باز و گلخانه، از روش کشت زیر پلاستیک هم بهره برده می شود. کشت زیر پلاستیک باعث صرفه جویی در مصرف آب و جلوگیری از تبخیر و حفظ رطوبت خاک، همچنین خفگی علف های هرز در زیر پلاستیک می شود.
کلیه ی عملیات کشت و کار در این مزرعه با حضور مستقیم و مداوم کارشناسان کشاورزی صورت می گیرد. متخصصین با اعمال مدیریت تلفیقی آفات(IPM) و به کارگیری روش های پیشگیری، از بروز بیماری در مزرعه، حمله ی آفات و رشد بی رویه ی علف های هرز جلوگیری به عمل می آورند و در صورت مواجه شدن با آفت و بیماری، برای مبارزه از آفت کش ها و نهاده های ارگانیک و با پایه های زیستی و بیولوژیک استفاده می نمایند. برای از بین بردن علف های هرز گاها به روش های مکانیکی متوصل می شوند.
می توان یادآور گشت که محصولات کشت شده در این مزرعه متناسب با فصل زراعی و با توجه به اهمیت تناوب زراعی متفاوت می باشند.


همچنین در جهت آشنایی مردم با روش های تولید صیفی جات بدون استفاده از سموم شیمیایی و علف کش ها، فرهنگ سازی استفاده از محصولات سالم و ارگانیک، بیان مشکلات کشاورزی رایج و ارگانیک، لمس طبیعت ، بهره وری از لذت گردش در مزرعه و به طور کلی آشنایی با معقوله ارگانیک، بازدیدهای متعددی برای عموم مردم صورت داده می شود.

 

مزرعه شماره ۳ گوکرن

موقعیت جغرافیایی: اصفهان – شهرستان فریدن
وضعیت آب و هوایی: سرد و خشک
مساحت زیر کشت: ۱۳ هکتار
تعداد سایت های تولیدی: ۶ عدد

منبع تامین آب: چاه
روش آبیاری: بارانی
محصولات زراعی:
• غلات (Grains) :گندم، جو
• سبزی‌های ريشه‌ای و غده ای (Root & Tuber crops) : سیب زمینی
• گیاهان دارویی (Medicinal plants) : خاکشیر
• گیاهان علوفه ای
محصولات دامی: شیر، گوشت قرمز

برای اولین بار در استان اصفهان تولید سیب زمینی سالم در این مزرعه صورت گرفت.
تولید محصولات در این مزرعه مطابق با استانداردهای ملی و رعایت حد مجازها می باشد و استفاده از کودهای و نهاده‌های شیمیایی و پرخطر ممنوع است.


به طور مثال براي توليـــد سيب زمينــي ارگانیک به جاي استفـاده از کودهاي شيميايي، از کود دامي کاملا پوسيده و کود سبز و همچنين از باکتريهاي مفيد تثبيت کننده نيتروژن استفاده و براي کنترل آفات و بيماري ها، غده هاي عاري از ويروس و آفت‌کش هاي طبيعي جايگزين سموم شيمیايي می گردد. در صورت لزوم برای مبارزه با علف های هرز از روش مکانیکی استفاده می شود.
قابل ذکر است که تولید و تجاری سازی از اولویت ها و اهداف مهم این مزرعه به شمار می رود.

مزارع و باغات تحت پوشش

کشاورزان و تولیدکنندگان این مزارع مورد اعتماد گوکرن می باشند و در راستای تولید محصولات سالم و ارگانیک از کارشناسان شرکت خدمات دریافت نموده و به نوعی مورد حمایت و تحت پوشش شرکت گوکرن قرار می گیرند. لذا محصول نهایی وارد مجموعه شده و با برند “آبگینه” عرضه می گردد.

این مزارع در اقصی نقاط کشور نظیر استان های اصفهان، کرمان و… بوده و محصولاتی نظیر سیب زمینی، نخود، لوبیا (سفید، قرمز، چیتی)، ماش، عدس، گندم، گردو، بادام، به، سیب درختی در آن مناطق به عمل می آید.

کشاورزی زیستی و نقش آن در پایداری زیست‌محیطی

اصول کشاورزی زیستی

مقدمه:

اهمیت فرآیند کشاورزی زیستی برپایداری زیست محیطی، از لحاظ اثرات مثبتی است به شکل‌های مختلف بر پایداری درازمدت محیط زیست می‌گذارد. کشاورزان زیستی درراستای بهبود کیفیت خاک و کاهش آلودگی آب و هوا فعالیت های خود را انجام میدهند. آن‌ها تلاش می‌کنند به میزان کمتری از منابع استفاده کرده و در عوض منابع استفاده شده‌ای نظیر کود حیوانی وبقایای گیاهی را بازیافت نمایند. حفظ انرژی یکی از اولویت‌های نظام زیستی است که باعث افزایش تنوع زیستی درمزارع زیستی می‌شود.

-مدیریت خاک: 

دریک نظام زیستی، حفاظت از ساختمان و حیات خاک ضروری است. درکشاورزی زیستی ازروش‌هایی استفاده می‌شودکه فرسایش خاک رابه حداقل رسانده، ماده آلی خاک را افزایش داده وفراوانی وتنوع حیات خاک رابهبود می‌بخشند. کشاورزان زیستی حاصلخیزی خاک رابدون استفاده ازکودهای شیمیایی افزایش می‌دهند.

روش های مدیریت خاک:

• تناوب زراعی که با دقت برنامه‌ریزی شده است.
• افزایش جمعیت ریزموجودات خاک با کاربرد کود دامی کمپوست شده.
• به حداقل رساندن عملیات خاک‌ورزی که به حیات خاک آسیب می‌رسانند.
• حفظ حداکثرپوشش خاک (بااستفاده ازگیاهان زنده، کودسبز یابقایای گیاهی) .
• پرهیز ازکشت گیاهان یکساله درشیب‌هایی که درمعرض فرسایش قراردارند.
• کشت نواری (تناوب علوفه با دیگر محصولات) وکشت مخلوط.
• پرهیز ازچرای بی‌رویه دام‌ها.
• حذف کودهای بسیارحلال وآفت‌کش‌های مصنوعی که برای بسیاری ازریزموجودات خاک سمی اند. این کودها زمانیکه چندین باراستفاده شوند، باعث زوال ساختمان خاک می‌شوند.

-بهره‌وری انرژی: 
مطالعات نشان داده است که برای هرواحد غذای تولیدشده درنظام کشاورزی زیستی، حتی زمانیکه سوخت اضافی برای کنترل علف‌های هرز نیزمنظور شود، معادل ۵۰ تا ۸۰ درصد انرژی فسیلی مصرف شده درنظام‌های رایج می‌باشد. باوجود این، چنین آماری ممکن است در مورد تمام میوه‌ها و سبزیجات صادق نباشد.

-کیفیت آب: 
حفظ کیفیت آب یکی از اجزای اساسی یک سیستم کشاورزی پایدارست. آلودگی آب‌های زیرزمینی وسطحی به نیترات‌ها وفسفات‌ها، درمناطق کشاورزی بطور فزاینده‌ای گسترش یافته است. درموارد متعددی بقایای آفت‌کش‌ها وکودهای مصنوعی وباکتری‌های بیماری‌زا مانند E.coli 0157 درنظام‌های آبی مشاهده وگزارش شده است. دریک مزرعه زیستی، بااجتناب از اعمالی که سبب فرسایش وآبشویی مواد غذایی خاک می‌شوند، می‌توان ذخایرآب راحفظ کرد. کود دامی قبل ازکاربرد درزمینی که فاقد پوشش گیاهی است، پوسیده می‌شود. درمزارع زیستی کودها وآفت‌کش‌های مصنوعی استفاده نمی‌شوند.

-کیفیت هوا:
کشاورزان زیستی تلاش می‌کنند تا تأثیر فعالیت‌شان را برپدیده جهانی تغییر اقلیم به حداقل برسانند. انتشار گازهای گلخانه‌ای معمولاً درمزارع زیستی کمتر ازدیگر مزارع رایج است. چراکه کشاورزان زیستی کودهای نیتروژنه مصنوعی را به کار نمی‌برند، بنابراین انتشار اکسید نیتروژن از این مزارع صورت نمی‌گیرد. همچنین سوخت فسیلی درکمترین مقدار استفاده می‌شود، بنابراین دی‌اکسید کربن اندکی از آن‌ها منتشر می‌شود. مهم‌تر ازهمه، مزارع زیستی ازطریق افزایش ماده آلی خاک وحفظ پوشش خاک باکودهای سبز وگیاهان پوششی، ذخیره ای برای دی‌اکسیدکربن فراهم می‌کنند. کشاورزان می‌توانند انتشارگازهای گلخانه‌ای را باکاربرد خاک‌ورزی حفاظتی وکشت گیاهان علوفه‌ای چندساله کاهش دهند، هرچند بازهم میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای دراین نظام‌ها بیش ازجنگل‌های بارانی است.

-مدیریت مواد زاید: 
درکشاورزی زیستی بابازیافت مواد زاید، مقدار ضایعات راکاهش می‌دهند. کودهای دامی، کاه و کلش وتولیدات دیگری که اغلب بعنوان ضایعات دردیگر مزارع درنظر گرفته می‌شوند، درمزارع زیستی بعنوان منابع موادغذایی ومواد آلی ارزش پیدا می‌کنند. دراین مزارع مواد پلاستیکی وغیر قابل تجزیه آلی بکار برده نمی‌شوند ویا تا حدامکان بازیافت می‌شوند.

-تنوع زیستی: 
درچشم‌انداز کشاورزی، مزارع زیستی مرکزثقل تنوع زیستی به شمار می‌روند. چراکه کشاورزان زیستی نه تنها ازکاربرد آفت‌کش‌های مصنوعی اجتناب می‌کنند، بلکه زیستگاه‌هایی برای حیات وحش وموجودات کوچک‌تر فراهم می‌سازند. اقداماتی نظیر تناوب زراعی، کشت مخلوط وخاک‌ورزی حفاظتی باایجاد زیستگاه‌هایی برای پرندگان، حشرات و دیگر موجودات، سبب افزایش تنوع زیستی می‌شوند.
ازخاک تا پرچین‌ها، مزارع زیستی درسازگاری کامل باحیات موجود زنده هستند. مزارع درهمه سطوح، ازقارچ‌های ذره‌بینی گرفته تاحیوانات، یک زیستگاه سالم باسطوح بالای تنوع گونه‌ای فراهم می‌سازند. درین مزارع ازموجودات اصلاح شده ژنتیکی یافرآورده‌های حاصل از آن‌ها استفاده نمی‌کنند. براساس گواهی‌های استاندارد، استفاده از محصولات مهندسی ژنتیک ممنوع است که دلیل آن نگرانی‌های زیست‌محیطی، بهداشتی واجتماعی است. چنین محصولاتی غیرضروری هستند وممکن است خطرات غیرقابل جبرانی رابرای برخی گونه‌ها وحتی کل گونه‌ها به‌وجود آورند.

_برگرفته ازکتاب اصول کشاورزی زیستی، نوشته‌ی جی والانس، ترجمه، کوچکی، غلامی، مهدوی دامغانی و تبریزی، بخش اول، فصل دوم

 

کشاورزی زیستی(ارگانیک)پایداری محیط زیست

برنامه‌ی اجرایی توسعه‌ی کشاورزی ارگانیک

در ابتدا به شرح مراحل برنامه‌ی اجرایی توسعه‌ی کشاورزی ارگانیک میپردازیم:

برنامه‌ی اجرایی توسعه‌ی کشاورزی ارگانیک شامل دو مرحله عملیاتی است:

۱-استقرار نظام گواهی محصولات کشاورزی شامل: 
تدوین استانداردها و مقررات (شامل استانداردهای فرآیند، استانداردهای محصولی، استانداردهای برچسب‌گذاری و…) ، نظام بازرسی و برچسب‌گذاری که توسط یک مرجع علمی و حقوقی بی‌طرف (به عنان مثال مؤسسه‌ی استاندارد) صورت می‌گیرد.

۲-اجراء، ترویج و توسعه‌ی کشاورزی ارگانیک به‌صورت عملیاتی:
این کار از طریق سازمان دهی واحدهای توانمندسازی کشاورزان مزارع، تحت عنوان مدارس مزرعه‌ای کشاورزان انجام میپذیرد. این واحدها، براساس عوامل محیطی و براساس ویژگی‌های خاص هرمنطقه طراحی می‌شوند.
عموما شکل خاصی از مکانیسم تحقیق-ترویج در قالب نظام کلی تحقیق-توسعه، در واحدهای مذکور پیاده می‌شود. در برنامه ی اجرایی توسعه ی کشاورزی ارگانیک، کشاورزان با یادگیری حاصل از عملیات بذر تا بذر، در شناخت، تجزیه و تحلیل کشت‌ بوم زراعی ماهر میشوند. در مرحله بعدی با اتکا به مهارت های کسب‌ شده، فرآیند مدیریت جامع مزرعه را براساس دستورالعمل‌های فنی ارگانیک مرتبط با شاخص تغذیه و حاصلخیزی طی یک دوره ی گذر یک الی سه ساله آموزش دیده و اجرا میکنند. این دستور العمل هابر مبنای رابطه پایدار آب-خاک-گیاه و مدیریت تلفیقی حفاظت از محصول (I PM) تدوین شده اند.

نتایج ظرفیت‌سازی انجام شده در این واحدها:
اتخاذ تصمیم‌گیری پایدار و بدون ریسک کشاورزان، برای اقدامات مدیریتی مناسب مزرعه‌ی خود است، که این تصمیمات مبتنی بر کشاورزی ارگانیک می‌باشد. گروه‌های آموزش‌دیده در هر منطقه در قالب تشکل‌های محلی سامان‌دهی‌شده فعالیت خود را ادامه خواهند داد.
برنامه اجرایی توسعه کشاورزی ارگانیک در قالب نظام جامع پژوهش مزرعه‌ای، باعث می‌شود که نیازها توسط بهره‌برداران تعیین و پس از تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی توسط خود آن‌ها بسیاری از دخالت‌های اداری در تولید محصولات کاهش یافته و کشاورز با دانش وسیع متکی بر تجربیات بومی خود مشکلات را حل کرده و کارشناس مزرعه‌ی خود باشد. این راهبرد در قالب سند ملی ارگانیک ایران در ۴۰۰ صفحه تدوین شده است.

برنامه‌ی اجرایی توسعه‌ی کشاورزی ارگانیک

برگزاری کارگاه آموزشی “کشت ارگانیک حبوبات” در شرق استان اصفهان

برگزاری کارگاه آموزشی “اصول کشت ارگانیک حبوبات ” توسط کارشناسان فنی گوکرن

کارشناسان فنی گوکرن، اینبار کارگاه آموزشی استفاده از “اصول کشت ارگانیک درتولید حبوبات” را در شرق استان اصفهان برگزار نمودند.
این کارگاه آموزشی برای کشاورزان شرق اصفهان که شامل ۵ ساعت آموزش بود، با هدف ارتقای سطح دانش کشاورزان و ایجاد مهارت در زمینه‌ی کشاورزی ارگانیک و استفاده از روش‌های آن در کشت حبوبات تشکیل گردید. که درنهایت کارگاه آموزشی کشت ارگانیک حبوبات با استقبال خوبی از طرف جامعه کشاورزی شرق استان اصفهان مواجه شد.

چکیده ای از عناوین اصلی مورد بحث کارگاه آموزشی:
– آماده‌سازی بستر لازم برای کشت ارگانیک
– استفاده از کشاورزی ارگانیک در کشت حبوبات
– دوره گذار به ارگانیک
– کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز با روش‌های: کشت مکانیکی، کنترل مکانیکی، حفاظت و استفاده از دشمنان طبیعی و…
– خطرات کاربرد سموم شیمیایی
– کشاورزی ارگانیک در ایران
– معرفی محصولات ارگانیک، محصولات طبیعی، محصولات سالم و محصولات گواهی‌شده و نیز توانایی تمیز دادن آن‌ها از یکدیگر
– و…

مسئولان اجرایی گوکرن با وجود کمبود امکانات لازم جهت برگزاری این کارگاه آموزشی، سعی نمودند شرایط مناسبی را برای تشکیل کارگاه مذکور فراهم نمایند. انجمن گوکرن به منظور نیل به یکی از اهداف اصلی خود که “فرهنگسازی در عرصه تولید و مصرف محصولات ارگانیک” می‌باشد، تلاش دارد تا کارگاه‌های آموزشی بیشتری را در اقصی نقاط کشور برگزار نماید و درین راستا از هیچ کوشش و تلاشی دریغ نخواهد کرد.

کارگاه آموزشبی کشت ارگانیک حبوبات

کارگاه آموزشی”کشت سیب‌زمینی ارگانیک”

برگزاری کارگاه آموزشی توسط شرکت گوکرن

کارگاه آموزشی اصول کشاورزی ارگانیک در کشت سیب‌زمینی با هدف ارتقاء سطح دانش، مهارت و فرهنگسازی، در شهر اصفهان برگزار گردید.
این کارگاه که توسط کارشناسان گوکرن برای کشاورزان شهرستان فریدن در محل سازمان جهاد کشاورزی شهر اصفهان به مدت ۴ ساعت برپا شد خوشبختانه مورد استقبال عموم کشاورزان حاضر در جلسه قرار گرفت.

بخشی از سرفصل های ارائه شده در این کارگاه آموزشی:

– آماده‌سازی بستر برای کشت ارگانیک
– استفاده از کشاورزی ارگانیک در کشت سیب‌زمینی
– دوره گذار به ارگانیک
– کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز با روش‌های: کشت مکانیکی، کنترل مکانیکی، حفاظت و استفاده از دشمنان
طبیعی و …
– بیان ادله‌ی برای لزوم حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک
– معرفی محصولات ارگانیک، محصولات طبیعی، محصولات سالم و محصولات گواهی‌شده و تمیز دادن آن‌ها از یکدیگر
– راه‌های دستیابی به کشاورزی ارگانیک
– ضرورت ایجاد کشاورزی ارگانیک در کشور
و…

برگزاری چنین کارگاه‌های آموزشی ای بیانگر اهداف و سمت و سوی فعالیت های شرکت گوکرن می‌باشد.

مبنای آموزش؛ فرهنگ‌سازی هرچه بیشتر تولید، مصرف و اشاعه محصولات سالم و ارگانیک در سطح جامعه است.

کارگاه آموزشی

توسعه پایدار روستایی و اهمیت آن در برنامه های کلان دولت

راهبرد معیشت پایدار خانوار روستایی و عشایری در فرآیند توسعه‌ پایدار

باتوجه به نگرانی‌های ناشی از شتاب فزاینده جمعیت درجهان ، توسعه پایدار روستایی وجوامع محلی مساله مهمی در دولت‌ها تلقی می‌گردد.به ویژه درکشورهای توسعه نیافته ودرحال توسعه نظیر ایران که حجم وسیعی از ارکان ومنابع توسعه دربیش از ۸۰۰۰۰ روستا قرارگرفته است. پاسخگویی نامناسب نظام‌های سنتی به تقاضای روزافزون جمعیت ازسویی وبحران‌های ناشی ازعدم تناسب تئوری‌ها وسیستم‌های متعارف توسعه باساختارهای اجتماعی_اقتصادی ومحیط زیستی روستایی (به ویژه بعداز انقلاب سبز) ازسویی دیگر، سبب شده که نظام توسعه پایدار روستایی دریک کلاف سردرگم وخارج ازیک راهبرد جامع باشد. درنتیجه شاهد پدیداری مشکلات کلان وحتی بحرانی درتوسعه روستایی باشیم. نظام‌ها وبرنامه‌هایی که باوجود سرمایه‌گذاری‌های کلان، اثرات مخرب شان درساختارهای روستایی بیش ازنتایج ودستاوردهای آن می‌باشد.

توسعه پایدار روستایی

توسعه ی پایدار روستایی، شامل مجموعه ای ازعوامل وشاخص‌ها درفرآیند توسعه پایدار وبهبود معیشت مردم درروستا میباشد. درتعریف سلامت وتوسعه ی پایدار روستا علاوه بر رشدشاخص اقتصادی یااجتماعی، ارزیابی جدیدی موردبررسی قرارمی‌گیرد.این ارزیابی شامل سیاست‌ها وشاخص‌های توسعه پایدار ومحیط زیست میباشد. این شاخص‌ها ابزاری قوی برای ارزیابی میزان سرمایه گذاری دولت‌ها درچشم انداز بلندمدت بهینه سازی الگوهای مصرف، حفاظت ازسرمایه‌های طبیعی، بهبود وضعیت بهداشتی وسلامتی است.

باتوجه به اهمیت اثربخشی توسعه روستایی درتوسعه کلان کشور، در این مقاله سعی شده باتکیه برمطالعات وتجربیات عملیاتی متمرکز ۵ساله، الگو وراهبرد عملیاتی توسعه پایدار روستایی درکشور، باتکیه برویژگی‌ها وشرایط اقلیمی، اقتصادی، اجتماعی وزیست محیطی ایران تعریف وارائه شود. این مطالعات درقالب پروژه‌های مشترک وبرنامه‌های ملی وزارت جهاد کشاورزی دربیش از ۲۲ استان وبیش از ۱۵۰ منطقه اجرایی راهبردهای کشاورزی پایدار درروستاها وجوامع محلی صورت گرفته است. درین راهبرد، تحلیل ارکان اصلی توسعه پایدار روستایی باتاکید برتوسعه پایدارکشاورزی وبنابر ویژگی‌های خاص کشور صورت گرفته است. باتعریف وتحلیل این ارکان، مسیر مدیریت سیستماتیک توسعه درروستا مشخص وباتاکید برمشارکت وظرفیت سازی جوامع وشبکه‌های محلی، فعالیت‌ها وبرنامه‌های اجرایی مشخص، ارائه می‌شوند.

توسعه پایدار روستایی

آخرین اخبار گوکرن