مواد غذایی ارگانیک

مواد غذایی ارگانیک

مواد غذایی ارگانیک

مواد غذایی ارگانیک

مواد غذایی ارگانیک به غذاهایی اطلاق می‌گـردد کـه بـدون اســتفاده از آفـت کش‌ها و علف کش‌هـای مصـنـوعــی و ارگانیسم‌های اصلاح شده ژنتیک تولید شده باشند.

معیار سبزیجات، میوه‌ها و حبوبات ارگانیک:

  1. خـاک ایمن:

  • حداقل از ۳ سال قبل از برداشت محصول، زمـین زراعــی نباید با آب فاضلاب آبیاری شده باشد.
  • خاک نیز باید عاری از املاح سرب و کلراید پتاسیم باشد.
  • عدم اصلاح سازی: هیچگونه مواد افزودنی (مثل شیرین کننده‌ها و رنگ دهنده‌های مصنوعی)،
  • پرتو دهی با پرتوهای یونیزه کننده و اصلاح ژنتیک نباید در روند تولید محصول بکار رفته باشد.

ذخیره سازی و انبار مجزا:

محصولات ارگانیک باید از محصولات غیر ارگانیک تفکیک شده و بطور جداگانه نگه‌داری شوند.

عدم استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی:

عدم استفاده از ترکیبات شیمیایی مصنوعی نظیر کودهای شیمیایی، آفت کشها، حشره کشها و علف کشها. (از ۳ سال قبل از برداشت محصول)معیار گوشت، شیر، تخم

مرغ و دیگر فرآورده­های حیوانی ارگانیکحیوانات می­باید حداکثر از روز دوم تولد به روش ارگانیک پرورش یافته باشند.

خوراک ارگانیک:

تغذیه دام و طیور باید ۱۰۰ درصد از خوراک ارگانیک بوده باشد. هیچگونه آنتی بیوتیک و هورمون نباید استفاده شود.حیوانات چرنده باید از مرتع مناسب برخوردار باشند.

هر حیوان باید از سرپناه، آب سالم، رژیم غذایی متعادل، هوای تازه، نور مستقیم آفتاب و فضای کافی برای حرکت برخوردار باشد.

ذخیره سازی و انبار مجزا:

فرآورده­های ارگانیک باید از محصولات غیر ارگانیک تفکیک شده و جداگانه نگه­داری شوند.

نکته:در کشاورزی سنتی از کودهای مصنوعی و در کشاورزی ارگانیک از کودهای طبیعی مانند کمپوست استفاده می­گردد.

نکته: در کشاورزی سنتی از آفت کشهای مصنوعی و در کشاورزی ارگانیک از حشرات و پرندگان نافع، محدود کردن جفتگیری آفات،

کندن علفهای هرز و در صورت نیاز از حشره کشهای مجاز کشاورزی ارگانیک نظیر اسید بوریک برای کنترل و ریشه کن کردن آفات استفاده می­شود.

مضرات کشاورزی و محصولات تهیه شده به روش سنتی:

در کشاورزی سنتی و متعارف، بیش از ۳۰۰ ترکیب شیمیایی خطرناک و مصنوعی نظیر آفت کشها، علف کشها و کودهای شیمیایی

به منظور کنترل آفات، حشرات و حاصلخیزسازی خاک استفاده میگردد

که بقایای این مواد پس از ورود به بدن می­تواند موجب مشکلات عدیده‌ای گردد منجمله:

  • بروز نقصهای مادرزادی
  • تولد نوزاد با وزن کم
  • اختلال در سیکل ماهانه زنان
  • سقط جنین
  • بلوغ زودرس و یا دیر رس
  • یائسگی پیش‌رس، تغییر در رفتار جنسی
  • کاهش تعداد اسپرم مردان،
  • کاهش باروری و یا ناباروری
  • تغییر در سرعت متابولیسم
  • اختلال در سامانه غدد داخلی، ضعف عضلانی،
  • کاهش حافظه
  • آسیب به سامانه مغز،
  • کاهش کارایی سامانه ایمنی بدن
  • و سرطان‌زایی.

یافته‌ها حاکی از آنست که ۶۰ درصد سموم دفع آفات، ۹۰ درصد قارچ کشها و ۳۰ درصد حشره کشها سرطان‌زا می‌باشند. استفاده از کودهای شیمیایی و آفت کشها

سبب آلودگی آب، خاک و هوا می­گردند. استفاده بی­ رویه از کودهای شیمیایی و آفت کشها موجب می­شود تا آفتها نسبت به سموم مقاوم گردیده و آفتهای جدیدی نیز

ظاهر گردند.

پرتو دهی محصولات یعنی آنکه محصولات را در معرض میزان کنترل شده پرتوهای یونیزه کننده قرار می‌دهند تا اینکه باکتریهایی نظیر E.COLI و سالمونلا نابود گردیده و در

واقع محصول را به این طریق ضد عفونی می­کنند. کنترل حشرات و انگل‌ها، افزایش ماندگاری و جلوگیری از جوانه زدن از دیگر علل پرتودهی محصولات غذایی می­باشد.

اما این پرتودهی موجب:

از دست رفتن میزان اندکی از مواد مغذی محصولات می­شود.

هنگامی که مواد غذایی پرتودهی می­شوند مواد شیمیایی سرطان­زایی بنام CYCLOBUTANONES تشکیل می‌گردد. مهندسی ژنتیک و یا اصلاح ژنتیک محصولات به

جداسازی، دستکاری و انتقال ژن‌ها اطلاق می‌گردد.در این روش ژن‌های با خاصیت مطلوب از یک گونه جدا گردیده و به گونه هدف انتقال داده می‌شود.

بهبود کیفیت، افزایش تولید، ایجاد یک صفت مطلوب و مقاوم ساختن محصولات در برابر آفتها و تنش‌های محیطی از کاربردهای مهندسی ژنتیک می­باشد. مضرات

محصولات اصلاح شده ژنتیکی شامل بروز نقصهای مادرزادی، کاهش طول عمر، افزایش حساسیت­زایی مواد غذایی (بعلت تغییر در زنجیره پروتئینها)،

فقر مواد مغذی، مقاومت آنتی بیوتیکی (احتمال دارد ژنهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک‌ها به باکتری‌های بیماریزا در بدن منتقل گردد

و یک بیماری جدید و مقاوم در برابر آنتی بیوتیک‌ها ایجاد شود).

استفاده هورمونها در دام و طیور رشد آنها را تسریع کرده و فربه شدن آنها را سرعت می­بخشد. اما از ارزش غذایی آنها می‌کاهد. آنتی بیوتیک‌ها هم که برای جلوگیری از

بیمار شدن دام و طیور مورد استفاده قرار می­گيرند، می­تواند در انسان مقاومت آنتی بیوتیکی ایجاد کند.

نکته: از میان مواد غذایی که به روش سنتی عرضه می­گردند سیب، هلو، گلابی، سیب زمینی، زردآلو، اسفناج، توت فرنگی، شلیل،انگور، کرفس، تمشک و گیلاس

بیشترین و کیوی، انبه، پیاز، موز،بروکلی، گل کلم،آناناس، ذرت، نخود فرنگی، آوکادو، هندوانه، آلو و بادنجان کمترین آلودگی را به باقیمانده آفت کشها دارند.

فواید زراعت ارگانیک:

  • در کشاورزی ارگانیک آب توسط مواد شیمیایی آلاینده مانند کودهای مصنوعی، آلوده نمی‌گردد.
  • در کشاورزی ارگانیک تعادل اکوسامانه و حاصلخیزی خاک حفظ می­گردد. فرسایش خاک نیز تا ۵۰ درصد کاهش می­یابد.
  • تنوع زیستی در زمینهای زراعی ارگانیک ۵۷ درصد بیشتر است.
  • به علت عدم استفاده از سموم آفت کش و علف کش کشاورزان در معرض سموم و آلاینده‌های کمتری قرار می­گیرند.

فواید مصرف مواد غذایی ارگانیک:

  • ارزش غذایی بالاتری دارند. میزان ویتامینC، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر در مواد غذایی ارگانیک بیشتر است. مواد غذایی ارگانیک حاوی آنتی‌اکسیدان بیشتری می‌باشند. در مواد غذایی ارگانیک آنتی‌اکسیدان PHENOLIC بیشتر یافت می­گردد (۵۰ درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیک).
  • چرا که آفت کشهای مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان کاهش داده اما کودهای حیوانی و آلی بکار رفته در کشاورزی ارگانیک تولیدآنها را افزایش می­دهد. کمتر سمی هستند. محصولات ارگانیک سالم تر بوده و به بقایای آفت کشهای آلی کمتر آلوده می­باشند.همچنین این محصولات فاقد افزودنی‌های غذایی بوده و طبعا سالمتر می­باشند.
  • خوشمزه و خوش طعم­تر هستند. یکی از دلایل آن این است که محصولات ارگانیک پس از برداشت در مدت زمان کمتری بدست مصرف کننده رسیده و تازه‌تر می­باشند. و همچنین در محصولات تهیه شده به روش سنتی، با فرآوری‌ها و دستکاری‌هایی که بروی آنها صورت می­گیرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزایش تولید
  • و مقاوم کردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبار داری توجه می­شود و نه کیفیت و ارزش تغذیه‌ای آن.

تولید کنندگان محصولات ارگانیک از استانداردها و دستورالعمل‌های بسیار سخت گیرانه‌ای تبعیت می­کنند که احتمال آلوده شدن اینگونه محصولات به هر گونه مواد

شیمیایی و سمی منتفی می­باشد. گران قیمت هستند. تولید و عرضه آنها بسیار محدود است.

درج شده در: مطالب و مقالات
برچسب ها: , , , ,

مرکز ارگانیک گوکرن